Välkommen  till PP Stockholmsregionens hemsida, för att följa aktiviteterna.  Denna sida används inte aktivt.

Rädda kontanterna

Alltfler börjar tala om att kontanterna snart kommer att försvinna. Som en slags oundviklig utveckling som vi måste ”hänga med i”.   Senast uttalade sej  Riksbanken i samma riktning, trots att man nyligen levererat nya sedlar att betala med. Och en statlig utredning förbereder saken.
4 %  av penningmängden består av kontanter i dag, c:a 20% av köpen på marknaden sker med kontanter. Resten består av ettor och nollor som flyttas runt på datorer hos bankerna och riksbanken.      På varje kortköp drar kortföretagen in några procent till sin vinst,  som ofta landar hos storbanker.  Varje transaktion registreras hos företagen, vilket ger möjlighet till riktad direktmarknadsföring , liksom till sofistikerade personprofiler hos övervakningsmyndigheterna.   Om man finner anledning kan man, som Visa gjorde med Wikileaks konto, helt enkelt stänga av möjligheten att sätta in pengar på misshagliga konton.   Däremot finns nu möjlighet till uttag från konton utan att ”behöva” ange en kod, så det gäller att hålla i korten.
Allt detta ger en bra förklaring till intresset hos maktkretsar att avskaffa kontanterna.  Det anses redan lite suspekt att till exempel köpa en telefon med kontanter. Det var med viss möda och utstående av frågor och grymtanden jag lyckades handla en sådan liten spårsändare på Elgiganten med sedlar.  Att folk kan vilja  hjälpa varandra  med lån eller handla på loppisar och i småbutiker utan att leverera vinster till kortföretag anses inte som ett vägande argument.  Det praktiska att slippa gräva efter sedlarna för konsumenterna och den förenklade hanteringen för etablerade affärsidkare trycker på. Risken för att systemen kollapsar vid elavbrott verkar inte heller oroa. Inte heller de problem det skapar för turister från länder där kontanthantering är betydligt vanligare.
Så nu pågår avvecklingen.  Bankerna har slutat använda kontanter annat än i undantagsfall.  Har du en förening med dagskassa  från en insamling eller loppis så utsätts du för ett veritabelt polisförhör av kassapersonalen på banken om du försöker sätta in pengarna.  Vilket personalen ifråga knappast önskar, jag frågade en bankkille på Handelsbanken, som beklagade sej över detta.  En bakgrund till hela utvecklingen är ändringar i riksbankens regelverk, som med motivet att ”effektivisera kontanthanteringen” överlämnade sina uppgifter till vinstdrivande företag, som bankerna, Securitas m fl.  Se  https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/sv_con_2004_28_draft_law2.pdf .  I samverkan med statens önskan att ha kontroll över medborgarna blir trycket att bli av med kontanterna starkt.  
Alltså,  vill vi ha kvar ett mått av personlig integritet, vill vi kunna utbyta värden mellan oss utan myndigheters och bankers inblandning och vill vi undvika att betala för att göra detta? Det finns och har sedan rätt länge funnits alternativa sätt att utbyta värden oberoende av de centrala systemen. Alternativa valutor i form av så kallade Lets-system har prövats och förekommer på många ställen, där lokala gemenskaper tar det abstakta värdeutbytet i egna händer.  Och med internet växer också idén om alternativa globala valutor, där Bitcoin blivit så etablerat att storbankerna börjat intressera sej och staterna börjar oroa sej. Intressant är ju också det ökade intresset för att byta, dela och ge, som kan ske med eller utan kontanter och innanför eller utanför den centrala kontrollen.  Därtill har vi i dag en begynnande diskussion som ifrågasätter storbankernas rätt att skapa digitala pengar via lån överhuvudtaget.  I detta läge är bevarandet av kontanterna värt att försvara, i teori och praktik. Och gärna jobba på andra sätt att ta kontroll över värdesymbolerna. 

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>